Sidor

torsdag 13 mars 2008

Slutgiltigt bostadsbidrag för 2006

Försäkringskassans bostadsbidrag är rena skämtet. Det finns ingen anledning att använda detta, eftersom det bara ger merkostnad i längden.

Jag har tidigare ansökt om bostadsbidrag årskursvis, dvs från augusti och ett år framåt. Varje gång har jag haft muntlig kontakt med Försäkringskassan, som fått mig att tro att vad jag fyller i för våren adderas automatiskt till det jag fyller i för hösten när jag fyller i en ny ansökan om bostadsbidrag.

Det var uppenbarligen riktigt fel.

Preliminärt bostadsbidrag: 2.800kr
Slutligt bostadsbidrag: 567kr
---
Belopp att betala tillbaka: 2.233kr

Om det finns särskilda skäl kan Försäkringskassan befria dig helt eller delvis från skulden. I ditt fall bedömer Försäkringskassan att det inte finns skäl för att du ska befrias från att betala din skuld.

Vad sägs om det faktum att jag är student och inte har råd att betala nya kläder?

Nej, för en student ska kunna göra rätt för sig, eftersom han/hon inom en rimlig tid kommer att få ett jobb.

Jo, det är sant, så sa de till mig i telefon, att de brukar inte låta studenter få uppskov eller dispans av just den orsaken. Men det står ingenting i lagen om det, vad jag kan se. Jag har inte läst igenom så noga, och jag har bara ögnat igenom paragraferna 4-8 §§, 21 a, 21b, 22 och 28 §§, som ligger till grund för Försäkringskassans beslut, samt 29 och 29a §§, som handlar om överklagande.

Jag skrev ett brev till juristjouren och frågade om råd. De har inte hunnit svara än. Jag måste betala tillbaka skulden senast den 15 april 2008. Ekonomiska bekymmer har jag haft tidigare, men det här är nog den värsta smällen jag fått någonsin.

Jag menar, vad ska man ha bostadsbidrag till, om det ändå nästan alltid slutar med att man måste betala storbelopp till Försäkringskassan? Första året jag ansökte fick jag tillbaka lite över 1.200kr. Året därpå ingenting. Sedan fick jag betala tillbaka 1.300kr och nu står jag inför en kris. Jag har inte råd att betala 2.233 kr. Det är nästan en månadshyra! Visst, jag kan göra upp med Försäkringskassan om en avbetalningsplan, men jag vill inte det. Jag vill ha rätt! Försäkringskassan har lurat mig, och det är ren tur att jag sluppit betala tillbaka pengar de två första åren! Ren tur!

Det här ger mig kalla kårar i hela kroppen. Inte direkt vad jag behövde, med allt i skolan jag har att göra. Innan terminen är slut kommer jag ha skrivit mellan 50-60, kanske uppemot 70 sidor i hemtentor, uppgifter och examensarbete! Och än så länge har jag skrivit 10-15 av dessa. Det mesta arbetet har jag alltså kvar.

Det känns jobbigt, och jag vill helst bara glömma alltihop. Men gör jag det så blir smällen desto värre sedan. Jag måste förbereda mig inför en avbetalningsplan, men jag vill inte heller ge mig för snart, eftersom det skulle vara att ge avkall på mig själv, och det vägrar jag. Jag vet inte om jag har rätt. Men jag tänker bannemig ta reda på det!

7 kommentarer:

David Svensson sa...

Jag har själv avstått att ansöka om bostadsbidrag just av den anledningen att det lätt händer att man blir återbetalningsskyldig.

I ditt fall skulle jag väl överklaga skriftligen tills de blir trötta på det hela.

Christian Andersson sa...

Jag är bara rädd för att de inte ger sig. Jag har gjort fel. Jag får stå för det. Det spelar ingen roll om jag inte har pengar. Jag måste betala tillbaka. Det är så de resonerar, och det får man som civilperson finna sig i, svälja utan att tugga.

Men det är av den anledningen att jag vill överklaga som jag kontaktat juristjouren. Hoppas de svarar snart. Har inte jättelång tid på mig att överklaga...

Marlene Hoffmann sa...

Ditt inlägg paminner mej om varför jag jobbar och pluggar samtidigt. Jag vill aldrig, aldrig mer ha ett sant ar som i ingesund - aldrig mer uppleva att faktiskt vara pank, helt utan medel för att inkomsterna helt enkelt inte täcker utgifterna. Försäkringskassan gick jag ur för ett ar sen, det bästa jag gjort. Hoppas du orkar ta dej igenom och vinna ett överklagande!

Christian Andersson sa...

Tja, det hjälper mig helt klart att stå på mig när jag får så härlig respons. Tack! Jag hoppas på det bästa.

Anonym sa...

Tack för länken. Länkar tillbaka.

David Svensson sa...

Du är inte ensam http://www.e24.se/pengar24/bostad/artikel_324451.e24

Christian Andersson sa...

Jaha, vilket innebär ändå mindre chans att vinna ett överklagande... :( Men tack för artikeln, David.

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)