Sidor

onsdag 2 april 2008

GP 2/4 - Tilles höjdare

Jag prenumererar på GöteborgsPosten, och idag tänkte jag kommentera några artiklar och insändare.

I dagens GP står det om Skönhetstävling för minornas offer, att Pojkars sömn förstörs och det står även om gårdagens aprilskämt. Dessutom vill jag även kommentera en insändare.

Minoffer i strålkastarljuset
Kontroversiell skönhetstävling korar Miss Landmine Survivor 2008

Ja, så står det i GP idag 2/4 2008. Ingressen lyder:

Ett snedsteg och plötsligt smäller det. Varje dag trampar ett 40-tal människor på landminor över hela världen, många dör men de flesta reser sig igen. I dag utses Angolas Miss Landmine Survivor 2008.

Många drabbade blir inte bara lemlästade av minorna utan hamnar även utanför samhället. Med denna tävling vill arrangörerna, under ledorden "Alla har rätt att vara vackra", rikta strålkastarljus mot de kvinnliga offren och höja deras självförtroenden, så att de åter kan bli människor.

- Givetvis är det inte tävlingen i sig som är målet. Det är bara ett nytt sätt att väcka frågan om minorna och ett nytt sätt att se på människorna som råkade trampa på dem.

Det säger initiativtagaren till skönhetstävlingen, 36-årige norske konstnären och regissören Morten Traavik, på en svajig telefonlinje från Luanda.

På hemsidan, http://miss-landmine.org/, kan man rösta. Här kan man läsa om deltagarna, men inte bara det gamla vanliga (favoritfärg, drömjobb, framtidsdrömmar osv) utan även "vilken typ av mina de trampade på, vad den kostar och var den tillverkas: Ryssland, Kina, Israel, Rumänien eller Italien". Första priset är en "specialdesignad benprotes från Norges ledande ortopediska klinik".

Läs mer!

Unga killar förstör sin sömnrytm
En av fyra personer har problem

Det handlar om en ny sorts sömnstörd grupp, nämligen pojkar och unga män som lever sitt liv framför datorn.

- De här killarna är makabert sömnstörda. De kan sova 12-15 timmar och sedan vara vakna ett dygn eller två. Det värsta är att vi har så svårt att hjälpa dem, säger Jan Hedner vid Sahlgrenska Akademien.

Risken är stor att de unga killarna förstör sin framtid helt och hållet, eftersom de, trots att de verkligen vill, inte klarar av utbildning, jobb eller relationer pga deras sömnstörningar.

"Dålig sömn är ett växande folkhälsoproblem med en lång rad återverkningar både på individen och samhället" står det i artikeln. Det framgår att sömnproblem inte bara gäller för pojkar och unga män som sitter vid datorn mest hela tiden, men gruppen ökar och oroar, eftersom de har så svårt att återställa sin dygnsrytm.

Läs mer! Här kan du också tycka till och ge ditt bästa tips att somna.

Kommentera i min blogg också!

April, april

I gårdagens GP stod det så här:

Cykeldatorn ger lön för mödan

Hämta din egen dator gratis hos Skatteverket i dag

Om man visade hur långt man cyklat kunde man välja mellan parkeringsbiljetter för miljöbilar, bensinkuponger eller rabattmärker för bilhyra.

Jag gick på det, men åkte aldrig till Östra Hamngatan 16. Jag tänkte att jag varken skulle hitta eller hinna bli den första till kvarn, som man var tvungen att vara. Jag tänkte också att det enda jag kunde vara intresserad av var bilhyran, och det var ändå inte särskilt intressant.

Jag tänkte också på att det trots allt var märkliga priser för att vara miljövänligt.

Så i dag kom förklaringen: det var ett aprilskämt. Skatteverket visste ingenting när folk började komma dit och fråga efter cykeldatorer. Tillslut dök dock en anställd vid GP upp och delade ut tio datorer till de första som kom dit.

Läs mer!
Där kan du även se film från lurendrejeriet utanför Skatteverket.

Insändare

Slutligen vill jag citera lite ur en insändare i dagens GP, som jag tycker var viktigt. Det är kulturvetaren och skribenten Bitte Assarmo som kommenterar Marcus Birro m.fl. som i Aftonbladet gått ut offentligt med sin alkoholism.

Birro m.fl. menar att alkoholism är en form av allergi, men det vill inte Assarmo hålla med om.

Allergi skapar inte ett beroende. Allergi ger utslag, klåda, astma, nästäppa, nysningar och eksem. (...) Ingen skulle väl till exempel komma på tanken att påstå att exempelvis en nötallergiker känner ett obetvingligt tvång av att proppa i sig nötter, eller att en tomatallergiker blir beroende av ketchup?

Det finns människor med alkoholallergi, säger Assarmo. De får liknande symtom som andra allergikers. En bekant till Assarmo är allergisk mot alkohol, och följden blir att han dricker ytterst lite och väldigt sällan.

Oavsett andra eventuella faktorer skulle han med största sannolikhet aldrig kunna bli alkoholist, eftersom allergin helt enkelt hindrar honom från att dricka så mycket att beroende skulle uppstå.

Skulle han mot förmodan göra det skulle han bli så sjuk att hans liv troligen ändades innan han hann bli alkoholist.

Enligt Assarmo är det troligtvis strävan efter att klassa alkoholism som en sjukdom som fått allergiidén att spridas. Man vill undvika att alkoholism skapar skam hos individen då den blir behandlad utifrån ett karaktärsperspektiv. Så här avslutar Assarmo sin insändare:

Alkoholism må alltså vara en sjukdom. Men det är inte acceptabelt att kalla den för allergi. Alkoholallergi är något helt annat än alkoholism.

Och för att alkoholister såväl som alkoholallergiker ska få rätt behandling är det av yttersta vikt att man skiljer på dessa begrepp!

Tyvärr kan jag inte citera hela insändaren, och den finns heller inte på internet. GöteborgsPosten lägger inte ut insändarna på hemsidan. Men här kan du läsa Birro m.fl:s artikel:

Aftonbladet: Skam? Inte vi! (En fantastisk artikel för övrigt, med undantag från det felaktiga att kalla alkoholism för allergi, förstås)

Inga kommentarer:

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)