Sidor

lördag 25 oktober 2008

Hallmark-viruset

Jag har fått en varning från en bekant om ett fruktansvärt virus som raderar hårddisken. Min bekanta menar väl, men tyvärr är det enda som hänt att hon blivit lurad att skicka vidare ett kedjebrev.

Jag sökte på Google efter "Vykort från HALLMARK", som det varnades för. Jag fick inte upp en enda träff som verifierade viruset som faktiskt varande "äkta". En blogg bad mig söka på "Hallmark virus hoax", och där fanns virusvarningen i tre varianter på engelska.

Min egen tanke lyder: om ett sådant fruktansvärt virus är i antågande står det om det i tidningar, särskilt om det från början har varit en varning på engelska.

MEN, viktigt att veta, det kan finnas mejl som cirkulerar med bilagor innehållandes virus. Är du inte säker på att din vän faktiskt skickat en fil till dig medvetet, kolla med din vän eller bekanta först. Innan det är verifierat att din vän medvetet skickat en fil till dig ska du inte öppna filen, om du inte är hundra procent säker på att det inte är en fil innehållandes ett virus.

Mejl som de min bekanta skickade mig är dock bara spam, oavsett om innehållet berättar sanning.

Här är mina råd: sök på Google efter sanningen, eller kolla med de företag som annonseras i mejlet, i det här fallet t.ex. CNN - som jag inte kan hitta någon sida med som verifierar det.

Tro inte på allt du läser. Var försiktig på egen hand, och står det att du ska stänga av datorn så fort du får ett mejl - bli tveksam!

4 kommentarer:

MHz sa...

Har också fått det mailet och kan inte heller hitta information om detta "virus"! Sedan gör formuleringarna att det inte blir trovärdigt! "Bränner hårddisken", jo tjena! Möjligen raderar informationen eller sabbar boot-spåret på systempartitionen, men vem är så onödig att de sparar viktig data på systempartitionen i dagens läge? Jag gör det inte i allafall! Bara dumt, med tanke på att man faktiskt kan behöva ominstallera operativet med jämna mellanrum...

Nä, det är nog som du skriver - ett kedjebrev...

Anonym sa...

Hittade detta efter Google efter "Vykort  från HALLMARK"...

Detta är en typ av ett "dumt" virus, viruset är själv mailen som skickas runt, det kräver ingen viruskod eller liknande, så varför kalla det ett dumt virus? det är brev utan intelligens som "du" skickar till alla dina kontakter, alla dina kontakter skickar det (förhoppningsvis inte) vidare till alla sina kontakter osv... på så sätt har ett brev spridits i tusental och sen hundratusental...

Konsekvens:
Vad händer när fem tusen email ska passera genom ett system/nätverk ? Sirap i servrar och nätverk är det enda som händer... en massa Momlarm går vidare till tekniker om High disk write latency, high memory usage med mera....Jag personligen blockerar släktingar som skickar dessa mailen till mig... Vill de mig något så får de ringa istället för att maila, har de ingen "netikett" så får det vara.

/ J. Fogelberg

Anonym sa...

ps, ska förtydliga lite...

Jag hittade din blogg efter att ha gogglat "Vykort  från HALLMARK".. Texten nedan skrevs av mig själv.


J. Fogelberg

Anonym sa...

men vem är så onödig att de sparar viktig data på systempartitionen i dagens läge? Jag gör det inte i allafall! Bara dumt, med tanke på att man faktiskt kan behöva ominstallera operativet med jämna mellanrum...

Det där är så roligt att läsa :)

"Alla" Windows-användare har fått lära sig att det är "normalt" att ominstallera datorn med jämna mellanrum, det är lustigt! :)
Det är enbart en verklighet i Windows-världen, det på grund av den taskiga arkitekturen som operativet har och på det sätt som olika program bloatar hela systemet.
I ett riktigt operativsystem så är det inte en verklighet, där kör man utan ominstallationer på samma installation tills man antingen stänger ner ner dator av ålder eller när man av ren nyfikenhet vill titta på vilka nyheter som finns i den senaste Linux-versionen.

Titta t.ex. här efter det överlägsna operativet - helt Fritt! (inte bara gratis) http://distrowatch.com/

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)