Sidor

torsdag 16 oktober 2008

Frestelser

Till Polly: Gärna. Jag ska bara hitta en ledig helg! Vi får höra av oss.

D
et är så otroligt svårt att stå emot frestelser! Hur gör man för att bli motiverad?


För det första har jag varit riktigt låg på energi idag. Samma låga energi som igår kväll. Det är ett av symtomen på min sjukdom, att det tar lång tid att återhämta sig efter att jag har tagit ut mig, och gårdagens lektion och bedömningssamtal tog knäcken på mig, rent ut sagt.

För det andra har jag varit på arbetslagsmöte, och de bjuder alltid på fika. Socker och fett brukar då stå på menyn, men idag var det extra illa. En kollega fyllde år, och fika-ansvarig bjöd på... håll i er:
  • Kladdkaka
  • Vispad grädde med hallon
  • Inlagda päron (ingefära och kanel)
Jag klarade inte av att hålla mig ifrån det. För att hålla mig ifrån fikat behöver jag befinna mig i ett annat rum, känns det som, och jag är inte redo att avstå från varken umgänge eller fika.

Hur i h-lskotta klarar man av att avhålla sig från något som är så gott som kladdkaka och hallongrädde? Jag bara undrar!

Tacksam för kommentarer!

4 kommentarer:

David Svensson sa...

Använd bara tre munsbitar-regeln, så kan du vara med på fikat och ändå inte få i dig så mycket onyttigheter.

Christian Andersson sa...

Det är så otroligt lätt att säga, så otroligt svårt att efterleva. Men tack för förslaget. Jag ska fundera på det.

Anonym sa...

Hej Christian! Jag fick diagnosen kroniskt trötthetssyndrom för drygt 2 år sedan och jag åt först inte någonting som innehöll socker under det första året efter att sjukdomen verkligen brutit ut (den kom gradvis men man kan säga att jag blev riktigt sjuk när jag pluggade i Sydney för ca 3 år sedan). I och med att jag var så pass sjuk så bestämde jag mig för att sluta dricka och sluta röka och jag började gå på en behandling där man bl a skulle utesluta allt som innehöll socker (och det är väldigt mkt, vilket jag tror att många inte känner till,som innehåller socker; en hel del bröd flingor, pålägg). Jag tror att det var mkt lättare för mig i och med att jag var så pass sjuk att jag fick flytta hem till mina föräldrar och knappt kunde vara bland folk, dvs jag hamnade sällan i sociala sammanhang där folk bjöd på kladdkaka m hallon o grädde;). Efter ett tag blir man av med sockerberoendet och nu har jag börjat äta lite mörk choklad ibland men har annars inget behov av att äta saker med socker i. Jag skulle tipsa dig att sluta med socker helt och hållet under ett halvår men att du under den tiden byter ut vissa av dom saker som du tycker mycket om (och som innehåller socker) mot liknande saker som är nyttiga. T ex om du ska fika med folk så kan du mixa 2dl dadlar, 2 dl mandlar och 2 msk kakao i en mixer. Du häller först i mandlarna och lite vatten och mixar tills det blir en mandelmasseliknande konistens (så långt det är möjligt), sen häller du i dadlarna och lite vatten och mixar tills det blir en chokladbulle-liknande konsistens, sist häller du i kakaon. Sen kan du rulla smeten till bullar i ekologisk kakao, eller bara hälla smeten i t ex en tallrik som du strör kakao över,förvarar i kylen och äter av när du blir sugen på ngt sött/chokladaktigt. Detta är enligt mig väldigt likt en 'vanlig' choklad efterrätt i smaken och man känner inte alls smaken av dadlar (som jag själv inte tycker om). Om du inte är känslig mot mjölkprodukter kan du ju ha lite grädde till ibland också. Det är ju inte onyttigt i sig om man inte äter stora mängder av det och om man tål det, kan vara bra att kolla upp. MÅnga som har ME (dvs kroniskt trötthetssyndrom) är känslig mot vissa födoämnen. Överlag brukar det vara bra att inte äta sådant som smakar sött särskilt ofta (dvs inte heller honung mm) men det kommer efterhand, i början när jag slutade med socker så hällde jag honung på allting under några veckors tid, men efter ett tag så ändras ens smaksinne och allting blir så mkt godare. Hoppas du tycker om receptet, Ha det bra! / Maria

Anonym sa...

man gör det inte, äter ser söt ut och går en extra runda eller hur nu man gör för motion i tre dagar efter...

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)