Sidor

söndag 12 oktober 2008

Good life - för en gångs skull

Just för tillfället är livet helt okej. Kost och motion funkar helt okej, och inga större bekymmer kommer av min VFU.

Som ni kan se på diagrammet nedan går jag ner sakta men säkert. Midjemåttet har bara minskat två centimeter hittills, men jag har förstått att det som syns försvinner sist. Vilket kan vara nog så irriterande för motivationen.

För att kunna se diagrammet behöver ni nog klicka på bilden. Bilden öppnas i ett nytt fönster / en ny flik. Rättelse: Vikten är med kläder, inte utan!

Diagram 1. Viktdiagram.

Kosten består av lättare menyer, men stora portioner. Jag använder helt enkelt lättfil och lättmjölk istället för vanlig fil och mellanmjölk. När det ska vara grädde i maten kan med fördel vanligt vatten och lättmjölk och eventuellt fond och en massa kryddor användas. Krossade tomater går åt i massor, och jag har nu köpt in lite kidneybönor också som kommer användas så småningom. Paprika, purjolök, gul lök och morötter går också åt i massor.

Jag använder så lite smör som möjligt på mina mackor - som är grova - och jag äter ingen ost för tillfället. Jag äter istället skinka.

Motionen går också bra. Jag springer då och då. I helgen springer jag varje dag, ska ut strax och springa en runda.

När det gäller mina joggingturer prövas dock min uthållighet och mitt tålamod, eftersom jag ökar så försiktigt. I tre veckor har jag promenerat raskt i åtta minuter, joggat i fyra och sedan promenerat raskt igen åtta minuter. Jag kallar varianten 8+4+8, helt enkelt. Att jag låtit det ta tre veckor innan jag ökar till 8+6+8 beror på det tidigare omtalade metakolintestet, som innebar att jag var tvungen att gå utan medicinering i en vecka.

Idag ska jag alltså ut och springa 8+4+8, men imorgon förmiddag blir det en nätt ökning till 8+6+8.

Min plan är att till vecka 51 ha ökat: 8+4+8, 8+6+8, 10+8+10, 12+6+12, 12+8+12, 12+10+12, 15+12+15, 20+10+20.

Vårterminens plan består av att öka: 20+10+20, 18+12+18, 16+14+16, 15+15+15, 14+16+14, 12+18+12, 10+20+10. Plus att för varje minskning av promenader i samband med jogging ska jag promenera de minutrarna varje dag som jag inte löptränar. Alltså: 4, 8, 10, 12, 16, 20.

För min motivation har jag delmål att hålla mig till, som jag får belöningar för. Belöningen får inte bestå av mat eller godis eller annat som kan hämma viktminskningen. Snarare är det sådant som motiverar mig ändå mer att gå ner i vikt.

Jag startade på 86,7 kilo. Mina delmål ligger på 85, 80, 75 och 70, samt att hålla vikten 6 månader.

Delmål 85 är nått och påbörjat. Jag vill dock hålla det hemligt en stund till, eftersom det inkluderar en för mig väldigt viktig person, nämligen Emelie. Och nej, Emelie, det är inte julbordet vi ska på, men även det är hemligt.

Delmål 80 ligger näst på tur. Det blir andra gången jag når målet. Förra året var delmålsbelöningen att skaffa joggingskor, vilket jag gjorde. Den här gången är min belöning att se till att ett och ett halvt år från det att jag nått 80 (igen) ska jag springa en tävling!

Delmål 75 är densamma sen förra året, eftersom jag aldrig nådde 75 då. Jag kom till 76, sen kom jul och nyår och viktminskningen sprack. Jag började det året på 85, vilket innebar att jag under de första sex månaderna 2008 gick upp mer än jag hade gått ner. Tragiskt, och det tärde ganska mycket på mig. Nu är jag igång igen, och jag hoppas komma till 75 kanske till jul eller strax efter nyår. Då ska jag unna mig en massagekurs.

Delmål 70 är på sätt och vis mitt första slutmål. 70 kilo är nämligen mitt viktmål. Då kommer jag bryta regeln att det inte får handla om mat, för jag har tänkt att gå en matkurs, kanske för lite mer exklusiv mat, beroende på hur bra jag tycker att jag blivit på att laga mat.

Det sista delmålet, mitt andra slutmål, är att hålla mig kring 70, gärna under, i sex månader. Förhoppningsvis har jag då även fått minskat midjemått - jag har blivit smal - och då tänker jag skaffa en ny garderob!

Jag gick in på en sida nyligen där jag fick lägga in mina uppgifter om min kropp - längd, ålder, vikt - och därtill mitt mål, att gå ner till 70 kg. Sedan skickade jag en bild på mig själv, som de sedan skickade tillbaka - som jag skulle se ut när jag nått mitt mål. Det är tänkt som motivation, och bedöm själva vad jag har att vinna på att fortsätta kämpa:


Jotack, det skulle helt klart vara skönt att se ut som på bilden till höger!

Nu ska jag strax ut och jogga. I eftermiddag ska jag träffa min basgrupp. Hoppas de också kommer ihåg det.

Nästa vecka är sista veckan på VFU, förutom måndag och tisdag vecka 43. Det är både skönt och jättetråkigt på samma gång. Men mer om det en annan gång. Ni har fått läsa tillräckligt om mig just nu.

1 kommentar:

Mia sa...

Så himla duktig du är! Det är du verkligen! Jag finner dig otroligt inspirerande.
Jag har några småkilon kvar att gå ner efter att i våras drabbats av en hormonchock. Jag slutade med mina p-piller och föll ner i ett svart hål. Skojar inte. Gick upp 8kg på tre veckor och grät oupphörligt i en månad. Kort sagt, en av de värsta tidern i mitt liv. Och vägen tillbaka - fy fan säger jag bara! Det där med bristande motivation vet jag allt om.

Så, när det känns mörkt så finns jag här. Vänner får hjälpas åt och peppa och stötta, det går inte annars.
Kram Mia

Ps. Otroligt bra tips med belöningar som INTE är någon form av mat. Det ska jag anamma!

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)