Sidor

söndag 21 november 2010

Komposition

Dags för ett lite mer positivt inlägg.

Om min sjukdom

Jag äter idag Voxra, 150mg. Det är ett antidepressivt preparat som höjer noradrenalin- och dopaminhalterna i kroppen. Det är också dessa ämnen som frigörs efter motion och fysisk träning. Det gör att man känner sig piggare och mer nöjd med sig själv.

Samtidigt kommer jag nog att be läkaren, som jag träffar imorgon, att sätta in Levaxin igen. Jag har några röda siffror på sköldkörtelproverna, och av låga värden kan komma trötthet, ångest och depression. Och tröttheten sitter kvar, även om jag tar Voxra, och vad jag har läst på internet verkar det inte vara någon fara att ta både Voxra och Levaxin samtidigt.

Jag testade nämligen Levaxin, som är ett konstruerat sköldkörtelhormon, för ett par veckor sen, och rent mentalt höjdes min ork och lust. Jag blev motiverad att göra saker, vilket jag gjorde även om jag stundtals blev mycket trött av andra orsaker.

Jag har tidigare berättat om min yrsel. Den är nästan borta nu, och jag tror den hade med utfasningen av min förra antidepp - Venlafaxin - att göra, inte Levaxin. Därför skulle jag vilja prova Levaxin igen, för kombinationen Voxra och Levaxin kommer kanske vara precis vad jag behöver just nu för att orka allt som jag vill orka med.

Igår förmiddag och en bit in på eftermiddagen var jag mycket trött och hade huvudvärk - antagligen på grund av jag håller på att fasa in Voxra - det är vanliga biverkningar i början. Men under eftermiddagen och kvällen piggnade jag till. Något kemiskt var det över min glättighet, men kanske det kan övergå till något mer naturligt så småningom.

Komposition

Idag känner jag mig också piggare, och jag har börjat komponera till Smålands Blåskvintett, som en kollega (Michael Pettersson, flöjt) och min chef (Suzi Koken-Knutsson, fagott) bland annat är med i. Jag utgår från Kvintcirkeln (se nedan), har gjort en melodi som jag speglar, förlänger och förkortar. Sen ville jag också göra en inversion, men kom inte ihåg vad det innebar.

Jag letade upp det på Wikipedia, så nu är det dags att sätta igång med det. Det kallas på svenska "omvändning" och innebär att man skriver melodin upp och ner. Istället för att tonerna går uppåt, går de i likvärdiga intervall nedåt, till exempel.

Teknikerna jag nämnt ovan tillhör för komposition verktygsgruppen Kontrapunkt. Det är trevligt att lära sig saker som man bara haft lite lös information om tidigare. Nu vet jag vad Kontrapunkt vill säga, och det ska bli spännande att lära sig teknikerna.

Musiken kommer vara inspirerad av Baudelairesdikt "L'Horloge", Klockan. Kvintcirkeln är som en klocka - var femte minut medsols är en kvint uppåt, från 00-12.

Här följer en svensk översättning av Klockan. Det är jag som har översatt den - från en engelsk översättning, dessutom - så se den inte som något annat än en lekmans försök:

Klockan

Du okänsliga klocka. Fruktansvärda, ondskefulla gud,
Vars fingrar hotar oss och säger: "Minns!"
Ditt räddhågsna hjärta kommer snart genomborras
Av de skälvande Sorgerna, som vore det en måltavla.

Oklara nöjen kommer fly mot horisonten
Som en aktris som försvinner in i sina vingar.
Varje ögonblick förintas en del av nöjet
Som varje man föräras sin fulla mognad.

Tretusen sexhundra gånger per timme kommer Sekund
Viska: Minns! - Omedelbart,
Med sin insektsröst, säger Nu: Jag är det Förgångna
Och jag har sugit ut ditt liv med min smutsiga trunk.

Remember! Souviens-toi, slösare! Esto memor!
(Min bleckhals talar alla tungor.)
Minuter, du muntra dödlige, är bitar av malm
Som du inte får kasta bort innan du utvunnit guldet!

Minns, att Tid är en snål spelare
Som vinner utan att fuska, varje omgång! Det är lagen.
Dagljuset försvagas, natten djupnar. Minns!
Avgrunden törstar alltjämt. Klepsydran sinar.

Snart ljuder timmen då gudomliga Chans,
När upphöjda Dygd, din ännu orörda hustru,
När till och med Ånger (det allra sista värdshuset!)
När alla säger: "Dö, gamle kujon! det är försent!"

Inga kommentarer:

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)