Sidor

måndag 22 november 2010

Jag har en ådra för att skriva

Jag letar efter den okända filosofen.

Idag har jag fått mycket gjort. Jag har skrivit av mormors anteckningar färdigt i datorn och skrivit ut dem. Vidare har jag börjat skriva av första promenaden i Tavlor på en utställning (Moussorgksy, ork. Ravel) för att lära mig mer om orkestrering i allmänhet och brass i synnerhet. Spännande.

Igår skrev jag ett arrangemang för orgel och slagverk av en sats från Carl Orffs Carmina Burana - 6. Tanz. Det tror jag kan bli bra, om än lite svårspelat.

Konsert sommaren 2011
Jag och Åsa Johnsson (kantor i Skogslyckans församling, Växjö) ska nämligen ha en konsert till sommaren nästa år med orgel och slagverk. Jag har redan både skrivit själv och arrat några verk för detta, men ännu inte på allvar börjat öva. Jag och Åsa har träffats en gång och i övrigt haft mejlkontakt. Vi tänker oss maj-juni 2011, och jag hoppas att det blir i fler kyrkor än Skogslyckan, gärna Domkyrkan.

Men jag har ytterligare ett stort projekt på gång, och det har jag haft länge. Mejl från okänd filosof har verket som projektnamn, och är tänkt att bli ett ganska stort symfoniorkesterverk, i stil med Tavlor på en utställning.

Den okända filosofen
För flera år sen, när jag gick på folkhögskolan i Växjö (2001-2003), fick jag ett mejl, som jag först trodde var spam. Men i det fanns inga länkar, inget namn, och när jag försökte svara, fanns mejl-adressen inte längre kvar.

Det började: "Useless laws weaken the necessary laws". Resten av mejlet var utformat som ett personligt brev, men istället för personlig text var det fullt av tankeväckande citat.

Ganska snart gjorde jag en första sats med just "Useless laws..." som text. Jag tänkte då aldrig på att söka på orden i mejlet, men idag kollade jag upp "Useless laws...". Det är Charles de Montesquieu som skriver det i sin bok, The Spirit of the Laws (sv: Om lagars anda).

Det fanns ytterligare ett citat som jag kommer ihåg: "You prove your worth with your actions, not with your mouth", som troligtvis Pat Riley har sagt, men det finns också ett annat namn när jag söker på citatet i Google: Jean Paul Richter. Kan någon säga vem av dem som faktiskt sagt det först?

Det stora dilemmat är att jag inte vet var texten och mina utkast till noter finns, och jag kommer heller inte ihåg hela brevet utantill. Jag hittar det inte någonstans.

Finns det någon som känner igen det, och som kanske vet var mejlet kan återfinnas i sin helhet? Jag kan inte tro att personen som skickade det, endast skickade till mig. Visst kan det vara så, men det låter otroligt.

Amatörkompositör söker orkester
Jag fick avslag från Växjö Orkesterförening på mitt stycke I elfte timmen, men jag ger inte upp. De senaste två veckorna har varit jobbiga, men upplysande. Jag har hittat vad jag verkligen tycker om: att komponera musik.

Jag har en ådra för att skriva, både text och musik, och av de båda vill jag framförallt följa musiken. Kanske dyker det upp en roman då och då, men det är musiken jag vill satsa på. I alla fall just nu.

För livet förändrar sig ständigt. Det gäller att inte fastna i hjulspår som andra, inklusive du själv, länge har kört i. Liv innebär förändring.

Så nu kör vi hårt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du kommit tillbaka.
Mor Anne

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)