Sidor

fredag 1 augusti 2008

Pengar kontra ledig tid

Nu har mina sista sparpengar gått åt. Men är det värt pengarna att vara ledig på sommaren?

Jag sökte arbete via tre av de större bemanningspoolerna i Gislaved, och på åtminstone ett av dem såg det "ljust" och "lovande" ut. Men i sista stund började deras kunder lämna återbud på anställda, och jag hamnade bakom de som redan lovats arbete. När de garantianställda fått jobb fanns det inte längre något kvar till mig, och sedan blev det industrisemester.

Nu är det inte längre lönt att skaffa ett jobb, främst med tanke på att jag har resten av sommaren planerat. Dessutom tror jag inte att det finns något jobb som anställer något på två veckor, där man tjänar såpass att det är lönt. Fast, det är klart, jag vet ju att det handlar om min inställning och att min ekonomi behöver varenda liten krona!

Dock är det så, som min mor redan har gissat, att jag mår bra av att slippa jobba. Jag hör om folk som sliter på jobbet och vantrivs på sommaren, och att det bara finns en enda anledning till att de gör det: pengar. Och visst, pengar hade gjort mig lycklig i längden ifall jag hade haft mer än ett halvår kvar. Men det har jag inte. I januari 2009 tar jag examen, och i februari hoppas jag att jag har ett om inte fast jobb så åtminstone ett tillfälligt tills jag får fast anställning. Det innebär mer pengar.

Så ja, visst är det stressande att inte ha några pengar, men nej, det har inte varit så jobbigt att jag inte kunnat slappna av. Några veckor in på sommaren var det jobbigt, jag trodde inte jag skulle klara sommaren och min hyra om jag inte fick något jobb. Men sedan jag insåg att jag hade sparade pengar just av den här anledningen så släppte den ångesten.

Jag har alltså haft en bra sommar och har inte suttit sysslolös. Tvärtom. Jag har haft massor av kul saker att göra.

Idag ska jag städa lite. Samuel har precis åkt till Tranås med sitt första flyttlass och kommer eventuellt inte hem förrän imorgon. Om några timmar dyker Magnus upp i Gislaved och då ska jag hämta honom. Ikväll kanske vi grillar och tar det lugnt, och imorgon kommer Emelie hit. Kanske hon hinner hit innan jag måste skjutsa Magnus till nästa bil som tar honom till Värnamo. Emelie stannar sedan till söndag.

Resten av sommaren ser ut så här: jag stannar i Gulleryd åtminstone en dryg vecka till, sedan far jag till Göteborg för att undersökas för min trötthet. Därefter tar jag mig till Borås och spenderar ytterligare några dagar där med Emelie (vi ska t.ex. till Lidköping och träffa hennes morfar). Efter det åker jag och Emelie till Gulleryd några dagar, och sist men inte minst far vi till hennes nya lägenhet (andra hands, förvisso, men för henne är den ju ny) i Växjö och är där några dagar, innan jag slutligen åker tillbaka till Göteborg, där jag börjar nästa termin, den sista, den 1:a september.

Så ser det ut.

Jag skriver första delen av fyra planerade på min bok i sommar, men jag vet inte om jag hinner färdigt med den. Jag ska försöka skriva i nästa vecka. Medan jag har besök är det lite svårare. Under höstterminen ska jag skriva på ett intermezzo mellan del 1 och 2.

Boken ska handla om mitt liv och mina funderingar under folkhögskolan ht2001-vt2003. Del 1-4 är terminerna, och intermezzon mellan delarna är två jullov och ett sommarlov.

Några av höjdpunkterna som kommer att vara med i boken:
  • Jag träffar Jonas Gardell ensam på ett hotellrum i Växjö
  • Jag reser till Senegal på en dans- och trumkurs
  • Jag går en intensivkurs på körskola i Halmstad och tar så småningom körkort
  • Mina kompositioner spelas upp av elever vid folkhögskolan och proffstrion TribukaitPetterssonBerg
  • Min religiösa tro utvecklas till något som hjälper snarare än stjälper
Det finns alltså många anledningar till att läsa min bok när den så småningom och förhoppningsvis utkommer, men pga studier, trötthet och så småningom även arbete går arbetet med boken väldigt långsamt. Jag har inte heller alltid självförtroendet till den, vilket gör att arbetet ofta ligger nere. En konstnärs förbannelse, må hända.

Nu måste jag städa inför Magnus' hitkomst.

3 kommentarer:

Mia sa...

Åh jag vet hur det känns! Jobbigt. Har du inte jobbat nåt? Men du får se det som en skarp diet, man går ner i vikt av att bara äta nudlar.

Men det är klart, Sweet Home Alabama är ju odödlig men variation förnöjer.

Hur är det med Emelie?

Kram

David Svensson sa...

Ledig tid är långt viktigare än intjänade pengar, fast det förutsätter ju förstås att man har så att man klarar sig.

Var i Växjö har hon hittat lägenhet?

Anonym sa...

På Campus, första terminen, sedan får vi se... :)

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)