Sidor

torsdag 20 december 2007

Nu så är det jul igen, jultomten myser... (+L)


Christians blogg 2007-12-20
Ljudblogg: Nu så är det jul igen, jultomten myser
http://mrtille.blogspot.com

Jullov!

J
ag är hemma i Gislaved. Det känns väldigt skönt.

Att skriva nu, när jag vet att jag kanske kommer att spela in det och publicera den som en ljudblogg, känns nästan svårt. Det känns pressat, nästan kravfyllt. Jag ska försöka släppa den känslan.

Suttit och spelat in Glory med det nya programmet Audacity, som fanns gratis på internet. Jag ska lägga ut den här så snart jag har gjort om den till en videofil. Tack, David, för att du kom på att jag kunde göra om ljudfiler till video, så jag kunde publicera min ljudblogg. Det blev en sen natt, eftersom jag var tvungen att "upptäcka" programmet, och en del effekter hittade jag inte inte förrän väldigt sent i produktionen. Glory får stå som introduktionen för inlärningen av programmet, vilket gör att jag får be er som lyssnar att inte lägga allt för stor vikt vid hur det låter, rent ljudmässigt. Ja, och hur jag sjunger kan ni väl vara lite snälla också - det var sent, och jag använde en MiniDisc-mikrofon, vilken är lite känslig för högre ljud. Det finns komprimeringseffekter för hög- och lågfrekvenser, men jag får jobba lite med programmet för att förstå hur jag ska använda dem.

Wow! Glögg. Vilken kväll! Jag har spelat upp både "Ode till Molkosan" och Glory för mamma. "Ode till Molkosan", eller "Pedagogen" som jag också funderar på att döpa den till, är min 50års-present till mamma. Hon fyllde 50 för två år sen, och födelsedagspresenten var att jag började skriva stycket på hennes födelsedag. Någon deadline satte jag inte då. Men i år gav jag henne en deadline i födelsedagspresent. Jag var dock försiktig och satte hennes 55-årsdag, 2010, som deadline.

I ett år har "Pedagogen" legat orörd. Jag har varken haft lust, ork eller tid att skriva. Jag hade fastnat. Men den här hösten har jag känt att något varit på väg, och jag har egentligen mest gått och väntat på att det skulle ta fart igen.

Sedan kunde jag installera notprogrammet Sibelius, och huj vilken fart det tog då! Plötsligt hade jag både skrivit in allt jag hittills skrivit och komponerat en bra bit till, med många idéer kvar att skriva in! Det känns jättebra, som om stycket kommer att skrivas klart inom en-två månader istället för 2-3 år!

Åter till Audacity. Förutom att jag kanske kan göra radio-liknande ljudbloggar, med både musik och ljud, så kanske jag kan koppla filerna till Windows Movie Maker och göra film, vilket betyder att jag inom kort kanske kan komma igång med Lofots-redigeringen igen. Jag nästan skäms inför mina Lofoten-vänner, som trodde att de skulle få se en film innan jul, kanske redan i höstas. Nu får de bara hoppas på att jag kontaktar dem när jag är klar, vilket blir, om de har tur, inom ett halvår, kanske mer. Förlåt, Ylva, Elin och Calle! Jag ska göra mitt bästa!

Nu är det jul, här i vårt hus! Glögg, ja. Fick det precis av mamma. Jag har lyssnat på julmusik på radion, slappat vid tv:n och surfat på internet. Men nu är det nog bäst att jag avslutar den här bloggen, annars blir ljudbloggen så lång. Inte nog med att det blir mycket att läsa, man har inte ens tid att lyssna på mig när jag läser upp det! Det vore väl tragiskt!

God Jul, så länge! Och Gott Nytt År, för säkerhets skull!

Inga kommentarer:

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)