Sidor

måndag 16 juni 2008

Esbjörn Svensson är död

Jazzmusikern och -kompositören Esbjörn Svensson är död. Han dog i en dykolycka på Ingarö vid Björkviks brygga lördagen den 14:e juni 2008.

Det var många år sedan sist Sverige upplevde en stor förlust av en jazzmusiker av sällan skådat slag. Den 9:e november 1968 dog jazzpianisten Jan Johansson i en trafikolycka i Sollentuna, blott 37 år gammal.

Nu sörjer Sverige åter en stor nationell och internationell jazzstjärna, nämligen Esbjörn Svensson. Esbjörn Svensson dök med en grupp dykare och en dykledare. När de kom upp till ytan saknades en i gruppen. Svensson hittades på botten svårt skadad, fördes till sjukhus men avled senare på kvällen. Förlusten är inte bara stor för de närmast sörjande, utan för hela jazzsverige och -världen. Esbjörn Svensson blev 44 år gammal.

Esbjörn Svensson föddes den 16 april 1964 i Västerås. Pianot blev hans instrument i valet mellan det och trummor. Två anledningar står beskrivna i media varför det blev piano. Dels var det det enda instrument som fanns tillgängligt i hemmet - hans mor var klassiskt skolad. Dels valde barndomskamraten Magnus Öström trummor före honom, och därför valde Svensson piano istället.

E.S.T.: fr. v. Magnus Öström,
Esbjörn Svensson och Dan Berglund

1993 bildade han tillsammans med Öström och basisten Dan Berglund Esbjörn Svensson Trio, som nästan omedelbart slog igenom med första skivan, When everyone has gone (1993). Under åren som gått har det blivit 11 skivor. Den tolfte, Leucocyte (ej utgiven - än), var precis färdig när olyckan inträffade, och vad det blir av den och alla planerade spelningar vet ingen i nuläget.

E.S.T., som gruppen förkortas, spelade en unik jazz som de själva beskrev som "ett popband som spelar jazz". Med deras speciella och öppna sätt att spela jazz, och även var de valde att spela jazzen någonstans, öppnade de dörrar åt människor, som kanske aldrig skulle ha lyssnat på jazz annars. E.S.T. var stora nationellt, men satsade och vann mycket internationellt.

Esbjörn Svensson är och kommer mycket länge vara oerhört saknad av jazzvärlden.

Jag har sett och hört E.S.T. tre gånger, om jag inte minns fel. Två gånger i Gislaved, och en gång på Nefertiti (Göteborg). Varje spelning har varit som att kliva in i en annan värld. Ljussättning och musik har fört själen till oanade dimensioner och har varit ett minne för livet.

Omslagsbild på albumet
A strange place for snow
(2002)


Jag äger fyra skivor av de elva som hittills är utgivna. A strange place for snow (2002), Seven days of falling (2003), Viaticum (2005) och Tuesday wonderland (2006). Min mission den närmaste tiden kommer att vara att införskaffa samtliga skivor som E.S.T. givit ut, och gärna även de som Esbjörn varit med och skrivit musik och producerat, t.ex. skivor av och med Viktoria Tolstoy.

Min skivsamling kommer på det viset hylla Esbjörn Svensson och hans nyskapande och drivande jazzmusik. Det är med stor sorg och saknad blott hans minne och musik nu består.


Esbjörn Svensson vid pianot
(bild: dariovilla.net)


Läs mer:
Esbjörn Svensson död i dykolycka - GöteborgsPosten
Jazzstjärnan Esbjörn Svensson död - Svenska Dagbladet
Esbjörn Svensson är död - Dagens Nyheter
Jazzmusikern Esbjörn Svensson är död - Aftonbladet
Jazzmusikern Esbjörn Svensson död - Expressen

Esbjörn Svensson Trio - officiell hemsida:
http://www.est-music.com/

Vila i frid, Esbjörn Svensson
(*16/4 1964 †14/6 2008)

2 kommentarer:

Anonym sa...

ja. uscha va hemskt det är!!

Mia sa...

Jag måste erkänna att jag hade absolut inegn koll på vem han var...Men det är väldigt sorgligt.

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)