Sidor

torsdag 10 maj 2012

Telefonbedrägeri

För en gångs skull har jag, eller rättare sagt min fru, drabbats av telefonbedrägeri. Som tur var har jag för längesen läst om den här typen av bedrägeri, så det blev ett mycket abrubt slut på samtalet när jag förstod vad det handlade om.

Strax efter 15.00 10 maj 2012 ringde vår hemtelefon. En kvinna frågade efter min fru på väldigt knagglig engelska, och när jag sa att hon inte var hemma så frågade hon om jag var en vän till henne. Jag sa att jag var hennes man, och då presenterade hon sig som företrädare för windows computers, eller nått sånt. Jag hörde inte så mycket mer sen, för jag la på.

För er som råkar ut för detta: Microsoft Windows ringer aldrig upp kunder på eget bevåg. Grundregeln är att om du inte känner till ärendet är det ett bedrägeriförsök.

Så här står det på Microsofts officiella hemsida (öppnas i ett nytt fönster):
I den här typen av bedrägeriförsök ringer internetbedragarna upp och hävdar att de kommer från Microsofts Tekniska Support. De erbjuder sig att hjälpa med dina datorproblem. När bedragaren har vunnit ditt förtroende försöker de stjäla från dig och förstöra din dator med skadlig programvara, virus eller spionprogram.

Alltså - om någon ringer hem till dig och pratar på dålig engelska, lägg på! Ofta ringer de från kontantkortstelefoner och därför är samtalen svåra att spåra.

Sprid gärna även denna information, så att bedragarna inte kan lura fler!

1 kommentar:

Alina sa...

Det här händer jätteofta i senaste tiden och det är jättefarligt! Jag rekommenderar att inte svara på telefonen om ett okänt nummer ringer utan att söka numret på webben först, t. ex. på http://www.tellows.se/ och se om andra har skrivit någonting om det. Där finns också många inlägg om såna samtal som du beskrev!

Elvisthecomic.se

Elvisthecomic.se
Hur mycket är en kvinna värd? (Ser du inte vad det står? Kommentera i ett blogginlägg!)